Wat zijn de succesfactoren voor effectief leiderschap?
- Anne Oskam
- 18 okt 2024
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 nov 2024

Effectief leiderschap betekent dat je een duidelijke visie hebt en je team inspireert, motiveert en begeleidt om samen de allerbeste prestaties te leveren. Dit vraagt om meer dan alleen kennis en strategisch inzicht. De ware kracht ligt in de verbinding en sturing geven- aan jezelf en aan anderen. Een helder moreel kompas en Emotionele Intelligentie (EI) spelen hierin een cruciale rol en zijn essentieel voor leiders die een positieve, productieve en veerkrachtige werkomgeving willen creëren.
Wat is een moreel kompas en waarom is het essentieel voor leiderschap?
Je morele kompas vertegenwoordigt je kernwaarden, principes en visie en helpt je om in alle omstandigheden consistent en integer op te treden. In leiderschap is het cruciaal om je kernwaarden scherp te hebben, omdat ze richting geven aan beslissingen en gedrag. Door je bewust te worden van je morele kompas, handel je op een manier die zowel betrouwbaar als inspirerend is. Een essentiële vaardigheid voor het opbouwen van sterke teams.
Emotionele Intelligentie als onmisbare vaardigheid
Emotionele Intelligentie (EI) gaat over het herkennen en begrijpen van emoties – zowel je eigen emoties als die van anderen – en het effectief handelen ervan. In leiderschap betekent dit bijvoorbeeld dat je onrust binnen je team kunt herkennen en hen op een empathische manier kunt ondersteunen. Dit maakt het mogelijk om te reageren met compassie, geduld en respect, zelfs in stressvolle situaties. EI versterkt de kracht van je morele kompas door je te helpen om met een open hart en hoofd naar anderen te luisteren en effectief te communiceren. Wanneer je als leider emoties begrijpt en hier op een gepaste manier naar weet te handelen, creëer je een werkomgeving die gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen.

Een voorbeeld uit de praktijk
Bas, een leidinggevende binnen een groeiende organisatie, stond voor een moeilijke keuze. Zijn CEO had hoge verwachtingen en zette hem onder druk om ambitieuze doelstellingen voor zijn team te formuleren.
Hoewel Bas deze prestatiedruk voelde, wist hij dat zijn team al maximaal presteerde en dat aangescherpte targets hun motivatie en werkplezier ernstig zou ondermijnen. Met als gevolg: grote weerstand en onrust in het team.
Door trouw te blijven aan zijn kernwaarden (integriteit, verantwoordelijkheid) en visie (een gemotiveerde en betrokken werkcultuur), stelde Bas niet alleen zijn team centraal maar realiseerde hij ook blijvende resultaten voor de organisatie.
Zijn keuze om plezier en motivatie te prioriteren en dit uit te dragen in een gezamenlijke realistische aanpak, leidde tot een hogere betrokkenheid en verhoogde de productiviteit binnen zijn team. Deze aanpak besprak hij ook met de CEO in een openhartig gesprek.
Door dit open en eerlijke gesprek over de effecten van onrealistische doelen, liet Bas zien dat hij niet korte termijn succes ging, maar het welzijn van zijn team op de lange termijn.
Een van de modellen waarmee ik werk is het "4V-model van ethisch leiderschap”, ontwikkeld door Dr. Bill Grace, één van de oprichters van het Center for Ethical Leidership Dit model helpt leiders om uitdagende beslissingen te nemen die in lijn zijn met hun morele kompas.
Het 4V-model bestaat uit vier componenten:
1. Values: de waarden en ethische principes vormen de basis van het morele kompas. Voor Bas zijn waarden zoals integriteit, verantwoordelijkheid, en zorg voor zijn team essentieel. Deze waarden helpen hem om de keuze te maken om eerst voor zijn team te zorgen, ook al is dat niet altijd de makkelijkste weg.
2. Vision: de visie gaat over het grotere plaatje (doel en richting) die je voor ogen hebt; wat voor soort werkomgeving en cultuur wil je als leider creëren? Bas heeft een visie van een productieve en positieve werkomgeving waarin teamleden gemotiveerd en betrokken zijn. Deze visie geeft richting aan zijn keuzes en acties.
3. Voice: een leider moet een stem hebben, om de visie voor anderen te formuleren en duidelijk te maken, zodat zij gemotiveerd worden om in actie te komen. Bas wil een betrokken leidinggevende zijn en een positieve werkomgeving creëren. Door zich open te stellen voor input en feedback van anderen, met compassie te luisteren en zich uit te spreken waar hij voor staat creëert hij een positieve werkomgeving.
4. Virtue: leiders hebben een voorbeeldfunctie, dat je ernaar streeft om de juiste dingen te doen en goed te handelen, in lijn is met de ethische principes. Bas is bewust van dat hij een voorbeeldfunctie heeft en blijft trouw aan zijn morele kompas, zelfs bij uitdagende beslissingen. Door prioriteit te geven aan zijn team en hiernaar te handelen.
Tijd voor reflectie
Hoe vaak gebruik je je kernwaarden als basis voor strategische beslissingen? Waar kunnen EI en een moreel kompas je helpen om zowel je team als je bedrijfsdoelen te versterken?
Conclusie
In de kern gaat leiderschap over verbinding – met je team, je doelen, en je waarden. Door Emotionele Intelligentie en een sterk moreel kompas centraal te stellen,
leg je de basis voor een duurzaam en succesvol resultaat. Welke stappen neem jij om deze principes in jouw leiderschap te integreren?
Wil je weten hoe EI en een sterk moreel kompas kunnen bijdragen aan duurzame groei binnen jouw organisatie?
Laten we samen verkennen hoe deze principes jouw leiderschap kunnen versterken. Stuur me een bericht om verder te praten over jouw leiderschapsdoelen.
Anne Oskam, Coach en Sparringpartner voor Leiderschapsgroei en Teamontwikkeling
Comments