Een sterke JA is krachtig, maar een duidelijke NEE kan net zo waardevol zijn.
Dit principe gaat niet alleen om keuzes maken in wat je doet, maar ook over hoe je tot die keuze bent gekomen. Emotionele Intelligentie (EI) draait precies daarom.
De meest effectieve leiders zijn degenen die niet alleen richting geven, maar ook luisteren, verbinden en anderen in staat stellen om hun potentieel te benutten. Het vraagt een scherp oog en een open houding om verder te kijken dan gedrag en woorden – om te begrijpen waar het écht om draait.
Herkennen van emoties geeft ruimte
Emotionele Intelligentie stelt je in staat emoties bij jezelf en anderen op te merken, te begrijpen en te beheren. Dit vermogen geeft je de tools in handen om situaties effectiever aan te pakken. Hierdoor kan je als leidinggevende ruimte geven aan wat er écht speelt - in het Hier & Nu – in de verbinding met jezelf, in je team en in je organisatie.
Frustraties bouwen zich vaak op omdat emoties niet worden erkend of uitgesproken. Dit leidt tot spanningen en onbegrip die de samenwerking verstoren.
Herken je dit? Neem vandaag eens 5 minuten de tijd om bewust op een situatie te reflecteren waarin emoties een rol speelden.
Bewust handelen in plaats van reageren
Emotionele intelligentie vraagt om zelfreflectie en een bewuste aanpak. In plaats van te reageren op basis van de eerste emotie die je voelt, kun je beter eerst even reflecteren: Wat voel ik? Wat probeert deze emotie me te vertellen? Dit bewustzijn helpt niet alleen jezelf, maar ook anderen. Als een collega gestrest is, kun je door empathie en nieuwsgierigheid ontdekken wat er speelt. Vraag bijvoorbeeld: "Wat houd je bezig? Wil je me er meer over vertellen?"
Focus door los te laten
Emotionele intelligentie is cruciaal bij het omgaan met stress, moeizame relaties en complexe situaties. Stressvolle situaties roepen vaak emoties op als irritatie, frustratie of onzekerheid. Vaak vermijden we lastige gesprekken, waardoor emoties opstapelen en de emmer overloopt. Dit kan leiden tot dwingend en dominant gedrag of duikgedrag, wat niet bijdraagt aan de onderlinge samenwerking.
Neem een moment voor zelfreflectie. Hoe reageer jij onder druk? Grijp je terug naar controle of ga je de verbinding aan? Wat houd je vast dat niet helpt? Denk aan patronen zoals snel willen oplossen of oordelen. Laat dat los en kijk wat er gebeurt.
Als je team gestrest reageert op een nieuwe deadline, hoe zorg je dan voor rust en focus zonder de doelstellingen uit het oog te verliezen? Door direct te reageren, verlies je focus. Wat zou er gebeuren als je niet direct in de aanval of verdediging gaat, maar vraagt: "Ik merk dat dit je dwarszit. Kun je uitleggen wat er speelt?"
EI helpt je bewuster te handelen en te kiezen. Niet alles verdient je aandacht – maar wat wel? Door in te zoomen op je eigen emoties én die van anderen, maak je keuzes die bijdragen aan een effectievere samenwerking.
Open en nieuwsgierigheid
Lukt het jou om open en neutraal te zijn in je waarneming? Als leidinggevende moet je goed in staat zijn om zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken en je oordeel los te laten. Hoe zou het zijn om in de ander zijn schoenen te staan? Kan je oprecht nieuwsgierig en verwonderd zijn naar de ander? Als je iets niet begrijpt, vraag door om de ander te begrijpen. We hoeven niet hetzelfde te denken. De kunst zit in de verschillen en hiervan te willen leren.
Als je naar een ander luistert, check eens in bij jezelf; hoe zit ik er nu bij? Is er een bepaalde emotie aanwezig die mijn ‘luisteren’ beïnvloedt?
Wees bewust van je interne filters en interpretaties. Door oprecht te luisteren en je oordeel los te laten, creëer je wederzijds begrip en gezamenlijke oplossingen. Zo laat je zien dat leiderschap niet alleen draait om taken, maar ook om de menselijke kant van het werk. Essentieel voor een veilige omgeving.
Wat levert het op?
Focus: Je creëert duidelijkheid in je leiderschap, zelfs onder druk.
Verbinding: Je bouwt sterkere relaties door onderliggende emoties serieus te nemen
Ruimte: je maakt ruimte voor het aanwezige potentieel, wat leidt tot effectievere samenwerking.
Effectief leiderschap: luisteren, verbinden en grenzen stellen
Als leider van vandaag ben je niet langer de alleswetende beslisser. Je bent een facilitator die anderen inspireert en begeleidt om hun eigen weg te vinden. Dat betekent reflecteren op wat er speelt, emoties helder verwoorden, grenzen stellen en ruimte creëren voor groei. Het is een balans tussen sturen en loslaten, tussen actie ondernemen en relativeren.
Sterk leiderschap draait niet alleen om resultaten; het gaat om hoe je omgaat met de gevoelens en behoeften van jezelf én je team. Wanneer weet jij de leiding te nemen? En wanneer geef je anderen de ruimte om te schitteren? Door empathie in te zetten, verbeter je de teamdynamiek en vergroot je de betrokkenheid
Wil je meer weten hoe je dit kan ontwikkelen in jouw eigen leiderschapsstijl?
Je bent welkom!
Anne
Commenti